Wijzigingen ontslagrecht 2020

  • door mr Edwin van Jaarsveld
  • 09 jul, 2019

Per 1 januari 2020 wordt het ontslagrecht gewijzigd

De Eerste Kamer heeft op 28 mei 2019 de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) aangenomen per 1 januari 2020 in werking zal treden. De WAb repareert enkele nadelen van de Wet Wet en Zekerheid  (WWZ).

Wat is het doel van de Wet arbeidsmarkt in balans?

Volgens de wetgever moet  'flexwerk' duurder wordt en 'vast werk' goedkoper. Dat moet er voor zorgen dat werkgever vaker vaste contracten aangaan met werknemers.

 Combinatie ontslaggronden

Ontslag onder de WWZ is alleen mogelijk als volledig is voldaan aan 1 van de 8 ontslaggronden aan de wet. Wordt niet geheel aan 1 van die gronden voldaan, dan zal de rechter of het UWV geen ontslag toestaan. Ontslag wordt onder de Wab ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden.  Bijvoorbeeld: als sprake is van disfunctioneren, maar de werkgever dit niet voldoende kan onderbouwen, kan mogelijk toch ontslag worden toegewezen als er tevens sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding.

Wel kan de rechter in dat geval een hogere vergoeding toekennen, maar niet meer dan een halve transitievergoeding extra.

 Lagere  transitievergoeding, maar voor meer werknemers

Om voor een transitievergoeding in aanmerking te komen hoeven werknemers niet meer 2 jaar in dienst te zijn. Werknemers krijgen meteen vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding, dus ook tijdens de proeftijd.
De opbouw bedraagt voor iedereen, ongeacht de leeftijd van de werknemer, en ongeacht de duur van het dienstverband een derde van het maandsalaris.Bij onvolledige dienstjaren wordt naar rato gerekend.
Er komt een regeling voor kleine werkgevers om de transitievergoeding te compenseren als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegens pensionering of ziekte.

Lagere WW-premie vast werk
 Met de Wab is de hoogte van de WW-premie niet meer sectorafhankelijk. Er komt een lage WW-premie voor vaste banen en een hogere WW-premie voor tijdelijk werk. Voor seizoenswerk kunnen mogelijk maatwerkoplossingen worden overeengekomen.

Bij flexcontracten met jongeren onder 21 jaar die maximaal 12 uur per week werken geldt de hoge premie niet.

Ketenbepaling
De opeenvolging van tijdelijke contracten, de ketenbepaling, wordt verruimd. Pas na 3 jaar ( nu nog 2 jaar)  en/of na 3 contracten( blijft hetzelfde) ontstaat een vast contract.

 Het wordt mogelijk om de pauze tussen een keten van tijdelijke contracten in de cao te verkorten van zes naar drie maanden, als er sprake is van terugkerend tijdelijk werk dat maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan.

Voor invalkrachten in het primair onderwijs die invallen wegens ziekte komt er een uitzondering op de ketenbepaling.

Payrolling wordt duurder

Payrolling wordt duurder omdat werknemers die op payrollbasis werken, dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever.

Vanaf 1 januari 2021 krijgen payrollwerknemers het recht op een pensioenregeling als ze werken bij een inlener waar een pensioenregeling geldt voor werknemers in gelijke of gelijkwaardige functies.

 Betere rechtspositie Oproepkrachten

De verplichte permanente beschikbaarheid van oproepkrachten wordt aan banden gelegd. Zo moet een werknemer minstens vier dagen van tevoren worden opgeroepen door de werkgever. Ook houden oproepkrachten recht op loon als het werk minder dan vier dagen van tevoren wordt afgezegd. Dit kan bij cao worden verkort tot één dag. Voor seizoenswerk kan bij Cao worden afgeweken van de algemene regels voor oproepkrachten.

Vraag advies

Onze juristen zijn gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Het ontslagrecht heeft voor ons geen geheimen. Bel ( 020 - 6890 863 ) of mail onze specialisten als u te maken heeft met een arbeidsvraag of arbeidsgeschil

door duda-wsm 27 mei 2018
Ik heb eindelijk besloten om in het diepe te duiken en een blog aan mijn site toe te voegen. Ik heb informatie altijd op een eenvoudige manier met bezoekers willen delen, en ik ben blij dat ik aan deze reis kan beginnen. Blijf mijn site bezoeken en de blog op updates controleren.
door duda-wsm 27 mei 2018
Iedereen kan een blog maken:
In voor- en tegenspoed, iedereen kan ergens een blogpost over schrijven. Iedereen heeft een stem en de beste stemmen klinken overal bovenuit.

De schrijver kan zijn persoonlijkheid laten zien:
In blogposts, heeft de schrijver meer ruimte om zijn stem en persoonlijkheid te laten zien dat in andere manieren van schrijven.

Blogs zijn een geweldige manier van massacommunicatie:
U kunt mensen helpen, nieuwe dingen leren, uw publiek vermaken—de mogelikheden zijn eindeloos en verbluffend. Bloggen maakt dit alles mogelijk voor een zeer breed publiek.

U kunt er geld mee verdienen:

Als uw blog aanslaat, kunt u er veel geld mee verdienen via advertenties en gesponsorde posts.

Mensen kunnen er betere gedachten door vormen:
In plaats van lukrake, ongefundeerde Facebook-statussen te lezen, is het veel beter om de denkprocessen van mensen in een goedgeschreven blogpost te zien.

U kunt een gemeenschap stichten:
Bloggen stelt uw in staat om contact te leggen met andere personen die dezelfde interesses hebben. Ideeën en meningen delen binnen uw gemeenschap helpt u uzelf te profileren als een opiniemaker.

Goed for SEO:
Door inhoud op uw site actueel en relevant te houden, kunt u uw blog gebruiken om de zoekmachinepositie (SEO) van uw site en uw bedrijf te verbeteren.

Het brengt mensen terug naar uw site:

Als uw blog sterk genoeg is en regelmatig wordt bijgewerkt, zullen mensen terugkomen voor meer en ook aanloop naar uw site mee terugnemen.

Het is gratis:
Het kost u welgeteld nul dollar om naar de blog te posten, dus als u iets wilt zeggen is er niets wat u tegenhoudt.

U kunt uzelf profileren als een opiniemaker:

Een blog is een geweldige plek voor uw originele gedachten en het kan een prachtige manier zijn om uw persoonlijkheid te tonen. Als mensen uw ideeën waarderen, kunt u een opiniemaker in uw bedrijfstak worden!

Wat vindt u nog meer leuk aan blogs? Laat het me weten!