zieke werknemers

Wat te doen met een zieke werknemer?




Ziek zijn is niet fijn voor een werknemer.  Maar ook voor de ondernemer ( werkgever)  die met een zieke werknemer krijgt te maken is het vaak niet gemakkelijk. De werkgever wordt dan immers geconfronteerd met (grote) financiële gevolgen en juridische regels.


Loondoorbetalingsplicht


Het belangrijkste gevolg voor de werkgever is de verplichting het loon van de zieke werknemer tijdens zijn ziekte door te blijven betalen, in ieder geval de eerste 2 jaar van ziekte. De hoogte van de loondoorbetalingsplicht is afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn in de arbeidsovereenkomst en/of CAO, maar bedraagt minimaal 70% van het gebruikelijke loon.


Wie bepaalt of werknemer ziek is?


Het komt regelmatig voor dat werkgever betwijfelt of werknemer ziek is.  Maar werkgever is geen arts en kan daar geen uitspraak over doen. Het advies aan werkgever is daarom om bij 'twijfel' een arbo-arts in te schakelen. Alleen een arbo-arts kan bepalen of werknemer al dan niet arbeidsongeschikt is door ziekte. Als u als werkgever het niet eens bent met de opinie van de arbo-arts kunt u een deskundigenoordeel ( second-opinion) aanvragen bij het UWV.


Verplichtingen werknemer


Als werknemer zich ziek heeft gemeld, heeft hij/zij een aantal verplichtingen. Een belangrijke verplichting is het nakomen van de verzuimvoorschriften. Denk daarbij aan het zich beschikbaar houden voor controle door een arbo-arts.


Verder heeft werknemer de plicht mee te werken aan zijn re-integratie. Denk daarbij aan het samen met werkgever opstellen van een 'plan van aanpak' en meewerken aan 'aangepast werk' en - als de arbo-arts dat adviseert - gedeeltelijk weer hervatten van het werk.


In het geval werknemer zijn verplichtingen niet nakomt kan werkgever eventueel het loon opschorten of stopzetten.


Verplichtingen werkgever


Als werkgever heeft u kort gezegd de plicht de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen ( te re-integreren ). Die verplichting is omvangrijk, zo moeten er de nodige documenten worden opgemaakt: plan van aanpak, evaluatie-verslagen, verslagen voortgangsgesprekken, enz.


Ontslag na 2 jaar ziekte


Als een werknemer 2 jaar ziek is en hij/zij niet op afzienbare termijn inzetbaar is, dan kan werkgever ontslag aanvragen voor de betrokken werknemer bij het UWV.  Lees hier meer over bij:  wanneer kan ontslag bij ziekte?


Rechtshulp nodig?


Er kunnen veel juridische vragen bij u op komen als u te maken krijgt met een zieke werknemer. Heeft u rechtshulp nodig bel ( 020 - 6890 863 ) of mail dan met onze arbeidsrecht-specialisten.



Share by: